Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2008

Αναμένοντας την απόφαση

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουν όλοι οι φίλοι του Πανιωνίου την απόφαση του Δ.Σ της ομάδας το οποίο πρόκειται να συνεδριάσει το βράδυ, με σκοπό την διαλεύκανση του επεισοδίου του Λάμπρου Χούτου με τον βοηθό του κου Λίνεν και ενδεχομένως την επιβολή κυρώσεων.

Οι φίλοι της ομάδας δεν γνωρίζουν λεπτομέρειες σχετικά με το συμβάν, αν και θα έπρεπε. Δεν γνωρίζουν καν με βεβαιότητα αν υπήρξε συμπλοκή ή φραστικό επεισόδιο. Το μόνο που γνωρίζουν είναι ότι το επεισόδιο αυτό στοίχισε και θα στοιχίσει κι άλλο στην ομάδα. Στο χέρι της διοίκησης είναι να προβεί σε καθαρές λύσεις, που όσο επώδυνες κι αν είναι θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο και θα καταστήσουν σαφές ότι η ομάδα διέπεται από κανόνες και δεν λειτουργεί στον «αυτόματο πιλότο». Επίσης πρέπει, όσο είναι καιρός, να διαλυθούν οι παρεούλες και οι κλίκες, απ’ όποιος κι αν έχουν δημιουργηθεί, και να εργαστούμε όλοι για το καλό του συλλόγου. Γιατί όλοι εμείς που γεμίσαμε και θα ξαναγεμίσουμε το ιστορικό μας γήπεδο δεν πηγαίνουμε για να δούμε μεμονωμένους παίκτες ή κλίκες. Πρώτα απ’ όλα πάμε να δούμε την ομάδα. Γι’ αυτό πληρώνουμε εισιτήριο. Δεν πηγαίνουμε για βεγγέρα.

Είναι σίγουρο ότι οι επιπλήξεις και τα πρόστιμα, όσο υψηλά κι αν είναι δεν θα φέρουν λύση στο πρόβλημα. Κι αυτό διότι δεν μπορούν να εξαναγκάσουν ανθρώπους που δεν τρέφουν εκτίμηση μεταξύ τους να συνεργαστούν. Οφείλουμε λοιπόν να διαπιστώσουμε το ποιοι πραγματικά θέλουν να εξακολουθήσουν να δουλεύουν για την ομάδα και να απομακρύνουμε τους υπόλοιπους.

Άρα κάποιος ή κάποιοι πρέπει να αποχωρήσουν από την ομάδα. Και εδώ τα πράγματα είναι δύσκολα, διότι η λύση αυτή προϋποθέτει την ύπαρξη πυγμής εκ μέρους της διοίκησης και ασφαλώς πλήρη ανάληψη της ευθύνης των επιλογών.

Ο κος Τσακίρης δείχνει ή θέλει να δείχνει αμέτοχος. Πρόκειται για μεγάλο λάθος. Το ότι δεν ασχολείται πλέον ενεργά με τα της καθημερινότητας της διοίκησης δεν πρέπει να δημιουργήσει την εντύπωση ότι δεν προασπίζει τα συμφέροντά της ομάδας και την επένδυσή του. Όποιος και να διοικεί την ομάδα, η μεγαλύτερη ευθύνη πάντα θα βαρύνει τον ιδιοκτήτη. Επιπλέον, μεταφέρει το βάρος σε ανθρώπους που ναι μεν μετέχουν στην διοίκηση, αλλά δεν αποτελούν τους μεγαλομέτοχους της ομάδας. Είναι λογικό οι άνθρωποι αυτοί να δυσκολεύονται λόγω την περιστάσεων αυτών να βάλουν βαθιά το μαχαίρι στο κόκαλο. Γι’ αυτό η λύση θα έπρεπε να είχε δοθεί αποκλειστικά και μόνο από τον κο Τσακίρη.

Η λύση είναι απλή: Αφού ο Χούτος έχει ήδη τιμωρηθεί από την ομάδα για παρόμοια περιστατικά, όσο δίκιο ή άδικο κι αν είχε για το καινούργιο περιστατικό πρέπει να τιμωρηθεί. Καλύτερο θα ήταν να προχωρήσει η ομάδα σε διακοπή του συμβολαίου του. Αν αυτό προκαλέσει τις αντιδράσεις του Ρεκόμπα, αυτό θα είναι δικό του πρόβλημα. Εμείς εντάξαμε στην ομάδα μας έναν παίκτη τεράστιας κλάσης. Δεν χρειαζόμαστε όμως ομάδες παικτών και κλίκες. Ούτε θα τιμούσε την φήμη ενός τόσο μεγάλου παίκτη να θεωρηθεί ότι άγεται και φέρεται στις επιλογές του έστω από έναν πολύ καλό του φίλο. Όσοι όμως επιλέξουν να μείνουν στην ομάδα θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους ότι κουμάντο στα αποδυτήρια κάνει ο προπονητής (όποιος είναι ή όποιος πρόκειται να είναι) και για όλα τα υπόλοιπα θέματα αποφασίζει η συντεταγμένη διοίκηση του συλλόγου. Χωρίς εξαιρέσεις.

Αφού ο κος Ραμπτάν, όσο δίκιο ή άδικο κι αν είχε για το γνωστό επεισόδιο, προσπάθησε κι αυτός να λύσει τις διαφορές του με μπουνιές πρέπει κι αυτός να τιμωρηθεί. Και επειδή είναι βοηθός προπονητή, το σφάλμα του είναι ακόμη μεγαλύτερο. Πρέπει λοιπόν να αποπεμφθεί άμεσα από την ομάδα. Αν ο κος Λίνεν θελήσει να αποχωρήσει υπερασπιζόμενος τον γαμπρό του ας το κάνει. Στην περίπτωση αυτή όμως θα είναι υπόλογος στον κόσμο του Πανιωνίου, διότι ο ίδιος θα έχει βάλει σε υψηλότερη προτεραιότητα τα οικογενειακά του συμφέροντα από τα συμφέροντα της ομάδας. Θα είναι μια καλή ευκαιρία για τον κο Λίνεν να αποδείξει σε όλους μας ότι τίμησε και τιμάει την προσπάθεια που κατέβαλε όλα αυτά τα χρόνια και ότι είναι διατεθειμένος να στηρίξει το οικοδόμημά του με κάθε τίμημα. Έστω και ενδο - οικογενειακό. Γενικά η απόφαση της διοίκησης για να θεωρηθεί και να είναι δίκαιη πρέπει να βάλει κατά όλων των εμπλεκομένων. Το χειρότερο όλων θα ήταν να δικαιώσει έστω και έμμεσα την μία ή την άλλη πλευρά. Η διπλωματία τελείωσε.

Εν ολίγοις στην ομάδα πρέπει να μείνουν όσοι πραγματικά γουστάρουν που βρίσκονται στον Πανιώνιο. Με το στανιό δεν θέλουμε κανέναν. Όποιος κι αν είναι αυτός.

Υπάρχει βέβαια και μια άλλη εκδοχή. Πολλοί στην Νέα Σμύρνη ψιθυρίζουν ότι ο κος Λίνεν δεν είναι δήθεν επαρκής για να οδηγήσει τα μεγάλα μας αστέρια στην περιβόητη αλλαγή επιπέδου. Δεν θέλουν όμως να τον απολύσουν γιατί θα πρέπει να καταβληθεί μεγάλη αποζημίωση τόσο στον ίδιο όσο και στο πολυπληθές προπονητικό του τιμ. Άρα κάποιος που σκέπτεται πονηρά μπορεί να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ίσως κάποια πράγματα γίνονται εκ του πονηρού για να εξαναγκαστεί σε παραίτηση ο κος Λίνεν, χωρίς να υπάρχει οικονομική επιβάρυνση του συλλόγου. Κάποιος ακόμα πιο πονηρός θα σκέφτονταν ότι για άγνωστους λόγους η διοίκηση ουσιαστικά χαρίστηκε στον Χούτο δύο φορές. Γιατί το χρηματικό πρόστιμο δεν είναι τιμωρία σε τέτοιου είδους συμπεριφορές. Ας δούμε το παράδειγμα του Ολυμπιακού. Που είναι άραγε ο Λούα Λούα και ο Καστίγιο; Πως χειρίστηκαν στον Ολυμπιακό τις συμπεριφορές του Χούτου; Γιατί ο Ολυμπιακός μπορεί να έβγαλε χοντρό χρήμα από τις μεταγραφές τους, φρόντισε όμως για να τους συνετίσει να τους στείλει στο πυρ το εξώτερο. Και ο Σωκράτης έδειξε σε όλους ποιος κάνει κουμάντο.

Αν αυτό είναι αλήθεια, υπάρχει στα σχέδια συμφωνία με ικανότερο προπονητή; Ή μήπως θέλουμε έναν φθηνό προπονητή ανδρείκελο που να λέει πάντα ναι στις βεντέτες; Αν μη τι άλλο θα έπρεπε να αναγνωρίσουμε στον κο Λίνεν ότι έχει προσωπικότητα. Αν δεν μπορεί ο κος Λίνεν να επιβληθεί στους συγκεκριμένους παίκτες ποιος μπορεί; Αν συγκεκριμένοι παίκτες δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα για προσωπικούς τους λόγους, ποιος μπορεί να κατηγορήσει τον Λίνεν; Αν ο προπονητής της ομάδας δεν έχει το δικαίωμα να καταρτίζει τα αγωνιστικά πλάνα της ομάδας που έχει την ευθύνη και να προχωράει σε αλλαγές ποιος μπορεί να το κάνει; Αν η ομάδα αποκτήσει προπονητή ανδρείκελο, ποιος μπορεί να μας πείσει ότι δεν θα υποκύπτει διαρκώς σε εκβιασμούς; Μήπως λοιπόν η αποπομπή του Λίνεν με αυτό τον τρόπο γίνεται για να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός που παραφουσκώθηκε μετά την μεταγραφή του Ρεκόμπα;

Απαντήσεις σε όλα αυτά θα λάβουμε στο επόμενο διάστημα. Αρχίζοντας από το βράδυ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: