Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2008

Αθλητισμός – Στατιστική και Προλήψεις


Πολλές φορές επιχειρούμε να δώσουμε εξήγηση σε ένα αθλητικό γεγονός μέσω της επιστήμης. Η στατιστική θεωρείται ένα χρήσιμο εργαλείο που μπορεί να μας δώσει μια καλή εικόνα κάθε ομάδας. Νούμερα και αναλύσεις προσπαθούν να εξηγήσουν την αγωνιστική πορεία και να δικαιολογήσουν το αποτέλεσμα ενός αγώνα. Όπως είναι όμως γνωστό τα νούμερα δεν λένε πάντα την αλήθεια.

Αν τα νούμερα έλεγαν την αλήθεια, τότε ένα παιχνίδι θα κερδίζονταν πάντα από την ομάδα που θα είχε την μεγαλύτερη κατοχή της μπάλας, θα επιχειρούσε τα περισσότερα σουτ, θα είχε τα περισσότερα πετυχημένα γεμίσματα, τα περισσότερα δοκάρια και οπωσδήποτε τα λιγότερα λάθη. Όμως δυστυχώς ή ευτυχώς κερδίζει πάντα η ομάδα που μπορεί να μην έχει τίποτα απ’ όλα αυτά, απλά θα στείλει την μπάλα περισσότερες φορές στο πλεκτό.

Χρήσιμη λοιπόν η στατιστική, αλλά από μόνη της δεν αρκεί. Μήπως λοιπόν κερδίζει αυτός που παρουσιάζει την καλύτερη εικόνα στο γήπεδο; Ούτε αυτό ισχύει. Και οι Πανιώνιοι το έχουμε καταλάβει καλά κατά το τρέχον έτος.

Εφόσον λοιπόν δεν μπορεί να δοθεί μια λογική και επιστημονική εξήγηση, τότε πρέπει μάλλον να καταφύγουμε στην παραψυχολογία. Τα γούρια και τις προλήψεις.

Πρόληψη υπ’ αριθμ.1: Ο Πανιώνιος κερδίζει με μεγαλύτερη ευκολία τα τελευταία χρόνια τα εκτός έδρας παιχνίδια και χάνει αδικαιολόγητα βαθμούς στη Νέα Σμύρνη. Ανεξήγητο. Φαίνεται ότι ο αγιασμός που τελείται κάθε χρόνο κατά την έναρξη της χρονιάς στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης δεν αποδίδει. Προτεινόμενη λύση: Άμεση πρόσληψη Ινδιάνου μάγου - Εξορκιστή. Επιπλέον, οι παίκτες μας μπορούν πριν από κάθε εντός έδρας παιχνίδι να χορεύουν παραδοσιακούς χορούς Μαορί, κατά τα πρότυπα Νεο Ζηλανδών συναδέλφων τους.

Πρόληψη υπ’ αριθμ. 2: Ο Πανιώνιος αν και αποδίδει καλύτερα με την γαλάζια εμφάνιση, επιμένει να φορά περισσότερο την κόκκινη και την λευκή. Ανεξήγητο. Προτεινόμενη λύση: Πρέπει να πάμε κόντρα στη λαϊκή ρήση που λέει ότι τα ράσα δεν κάνουν τον παπά. Τον κάνουν και πολύ μάλιστα. Ας βγάλουμε βρε αδερφέ τη γαλάζια εμφάνιση από τη ναφθαλίνη. Τι πειράζει κι αν οι παίκτες μας εμφανίζονται σαν μια ενδεκάδα από Στρουμφάκια. Αρκεί να μαζεύονται βαθμοί. Εδώ ολόκληρη Ξάνθη και έχει αλλάξει τόσα χρώματα και συνδυασμούς (άσπρο κόκκινο, άσπρο πράσινο, άσπρο πράσινο μαύρο, κόκκινο μπλέ) που πολλές φορές οι φίλαθλοί της μπερδεύονται και δεν αναγνωρίζουν την ομάδα τους. Λέτε να μην ξέρει ο κ. Πανόπουλος που είναι γάτα; Στο γαλάζιο θα κολλήσουμε;

Πρόληψη υπ’ αριθμ.3: Δεν τα πάμε καλά στα βραδινά παιχνίδια. Αυτό το έργο κι αν το έχουμε δει άπειρες φορές. Βράδυ παίξαμε με την Μπορντώ, τη Γαλατά, την Α.Ε.Κ, τον Π.Α.Ο κ.λ.π. Και είδαμε τα αποτελέσματα. Άγνωστο τι μπορεί να μας ενοχλεί. Για να αποδείξουμε όμως ότι δεν έχουμε κολλήματα με τις λαϊκές ρήσεις, στο σημείο αυτό θα πρέπει να συμφωνήσουμε μαζί τους και να επιδιώκουμε να δίνουμε τα παιχνίδια μας υπό το φως του ήλιου. Γιατί περπατώντας το βράδυ μπορείς όντως να πατήσεις και λάσπες και άλλα σιχαμερά.

Πρόληψη υπ’ αριθμ.4: Είχαμε επιτυχίες σε παιχνίδια που διακόπηκαν προσωρινά λόγω εισβολής σκύλου στον αγωνιστικό χώρο. Εδώ τα πράγματα είναι εύκολα: Τόσοι φίλαθλοι και ούτε ένας σκύλος; Έλεος. Ας φέρει ο καθένας τον τετράποδο φίλο του. Τα πάντα για την Πανιωνάρα!!!

Πρόληψη υπ’ αριθμ.5: Αν και παλαιότερα είχαμε καεί από διακοπές ρεύματος στο γήπεδο, φαίνεται ότι φέτος το γούρι άλλαξε. Τι τα θέλουμε τόσα φώτα; Καλό το ημίφως και το σκοτάδι. Φτιάχνουν ατμόσφαιρα.

Εν ολίγοις για να ξαναμπούμε σε τροχιά επιτυχιών πρέπει να κατεβάζουμε την ομάδα με γαλάζια εμφάνιση, υποχρεωτικά σε παιχνίδια που διεξάγονται μεσημέρι – βία απόγευμα, αφού προηγουμένως ο μάγος της φυλής έχει ξορκίσει τα πνεύματα και οι παίκτες μας έχουν χορέψει παραδοσιακούς Μαορί χορούς. Σε κάθε περίπτωση και οπωσδήποτε κατά την διάρκεια του αγώνα θα πρέπει να ξαμολάμε στο γήπεδο κόπρους ή και ράτσας (αυτό δεν είναι διαπιστωμένο ακόμα) και να κόβουμε την ρευματοδότηση του γηπέδου για ένα ικανό χρονικό διάστημα σε όσα παιχνίδια υποχρεωτικά και ελέω Νόβα διεξάγονται βράδυ. Εύκολα φαίνονται!!!

Όποιος δεν συμφωνεί μ’ αυτά ας ρωτήσει τον Αλέφαντο και τον Ιωαννίδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: